Cięcie roślin ozdobnych

Porady ogrodnicze » Cięcie roślin ozdobnych

 

Cięcie jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, jakie przeprowadzamy w ogrodnictwie, który pozwala nie tylko nadać roślinom prawidłową formę, ale i utrzymuje je w dobrej kondycji zdrowotnej, poprawia ich zdrowotność i walory ozdobne oraz zapewnia właściwy rozwój. Nie jest to jednak zabieg prosty w wykonaniu i zawsze oznacza ingerencję w naturalny wzrost rośliny. Z tego względu dla właściwego jego prowadzenia niezbędna jest znajomość biologii poszczególnych gatunków, a niejednokrotnie także odmian. Dobór właściwego terminu i zastosowanie odpowiedniej techniki cięcia, charakterystycznych dla każdego gatunku, pozwolą nam cieszyć się pięknym wyglądem oraz zdrowym wzrostem naszych roślin.

 

Rodzaje cięcia:

  • cięcie formujące: w przypadku drzew ma na celu utrzymanie dominacji przewodnika (pędu głównego) oraz przeciwdziałanie powstawaniu rozwidleń gałęzi pod ostrym kątem, co zapobiega wyłamywaniu się konarów; w przypadku krzewów zapewnia zagęszczenie niższych ich partii poprzez skracanie oraz usuwanie pędów krzyżujących się, zbędnych lub konkurujących o dostęp do światła.
  • cięcie prześwietlające: ma za zadanie rozluźnienie korony i zapewnienie dostępu światła do jej wnętrza. Ważne jest jednak, by tego rodzaju cięcia nie nadużywać - jednorazowo najlepiej usunąć nie więcej niż 15% masy korony drzewa.
  • cięcie sanitarne: polega na usunięciu gałęzi lub pędów chorych, suchych i połamanych. Należy przy tym unikać uszkodzenia żywych części roślin, których tkanki są aktywne podczas gojenia ran po cięciu.
  • cięcie korygujące: ma na celu nadanie odpowiedniego kształtu niewłaściwie uformowanym koronom starszych drzew i krzewów.
  • cięcie odmładzające: dokonywane jest w przypadku starszych egzemplarzy i polega na systematycznym usuwaniu starych, chorych i uszkodzonych konarów i gałęzi w celu pobudzenia rośliny do wytwarzania nowych i silnych pędów, doświetlenia i zagęszczenia.

 

Technika cięcia:

 

Gałęzie tniemy skośnie tuż nad oczkiem, czyli pąkiem liściowym. Istotne jest, aby narzędzia, których używamy do cięcia, były ostre - tępe nożyce lub sekator miażdżą tkanki rośliny. Rany po cięciu, szczególnie te o większej średnicy, smarujemy maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego. W przypadku dużej ilości drzew zamiast smarowania można wykonać oprysk środkiem grzybobójczym.

 

Terminy cięcia:

 

Zabieg cięcia najlepiej jest przeprowadzać podczas słonecznej i suchej pogody. Czynnikiem decydującym o jego terminie jest pora kwitnienia. Od lutego do chwili rozpoczęcia wegetacji tniemy drzewa i krzewy, które kwitną latem i jesienią. Co roku możemy przycinać krzewy kwitnące latem na pędach jednorocznych (np. wrzosy) - z przyciętych gałązek rozwiną się nowe i zakwitną jeszcze w tym samym roku. Natomiast krzewy kwitnące latem na pędach wieloletnich przycinamy rzadziej, co kilka lat, by nie ograniczyć zbytnio kwitnienia. W powyższym terminie nie wolno ciąć krzewów zakwitających wiosną (np. forsycja, krzewuszka, lilak), które tworzą pąki kwiatowe w ubiegłym roku. Rośliny te tniemy dopiero po kwitnieniu, skracając przekwitłe pędy o 1/3 ich długości.

Inaczej postępujemy w przypadku cięcia roślin żywopłotowych. Żywopłoty formowane z drzew i krzewów liściastych przycinamy dwa razy w roku (na przedwiośniu i w lipcu lub sierpniu), natomiast żywopłoty iglaste tniemy raz w roku na wiosnę, przed rozpoczęciem wegetacji lub w sierpniu, po zakończeniu wzrostu.